xRazorbladeKiss

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2009

Genren "Death metal."

Av P0RRiS - 12 oktober 2009 21:11

Death metal, på svenska dödsmetall, är en extrem typ av Heavy Metal och är influerad av Trash Metal. Enligt många anses namnet komma ifrån bandet Death, ett av de första banden inom genren. Bandets sångare, Chuck Schuldiner, anses vara en av genrens pionjärer.
Death metal beskrivs som ilsken, snabb eller dramatiskt långsam med tunga distade gitarriff. Texterna har ofta mörka innehåll, som våld och död och melodierna är intrikata. Ett annat karakteristiskt drag för metallen är är sången, growl (grunt), som mer ofta skriks eller vrålas än sjungs på traditionellt sätt. En vanlig sättning i ett dödsmetallband ä, förutom sången, en bas (nedstämd och ibland distad), en eller två gitarrer (nedstämda och distade) och ett trumset med dubbelpedal eller två baskaggar. En vanlig del i trumkompen är blastbeats.
Trummorna är en mycket viktig del i denna sortens metal. Därför kan man direkt höra skillnaden på trummorna i t.ex ett black metal band och ett death metal band. Andra förekommande trumkomp är väldigt snabba baskaggar (elr. dubbelpedal.) 

Death metal började dyka upp under slutet av 1980-talet, med band som Death, Morbid Angel, Entombed (tidigare Nihilist), och Deicide. I Sverige kan speciellt nämnas Nihilist, Treblinka, Dismember och Grave som några av pionjärerna inom genren.

I början av 1990-talet började stilen accepteras alltmer av allmänheten och delades upp i subgenrer. Bland dem finner man:

  • Deathrash, som är en blandning mellan death metal och thrash metal. Exempel på band är The Crown och Merciless.
  • Teknisk death metal, med band som Burning Inside, Cryptopsy, Nile och Psycroptic i spetsen bland annat. Väldigt mycket taktbyten, speciell dynamik osv.
  • Brutal death metal, som man hör i namnet fokuseras det på brutalitet, ofta med texter om inälvor, zombies, perversion, mycket blod, våld etc. Inom denna stilen är det väldigt vanligt med Growl. Exempel på band är Deicide, Cannibal Corpse, Devourment, Brodequin, Lividity, Guttural Secrete, Sect Of Execration, Vaginal Butcher Colony och Goreinhaled.
  • Melodisk death metal, är dödsmetall med mycket melodier. På senare tid har det uppstått många band som spelar melodisk dödsmetall. Några av de mer kända är svenska band som In Flames, Arch Enemy, Soilwork, Dark Tranquillity och Amon Amarth.
  • Blackened death metal är en undergenre till death metal som innehåller element från black metal. Band inom blackened death metal betonar vissa karakteristika från black metal: ondska, satanism, ockultism. Band inom genren är Sarcófago, Behemoth samt Belphegor och Zyklon.

Vissa anser att även grindcore är en subgenre till death metal, medan andra menar att det är en egen genre, som i grunden snarare kommer från hardcore och punk än från heavy metal.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av P0RRiS - 11 oktober 2009 22:14


    E.M.D. (Erik, Mattias, Danny) är en svensk trio bestående av före detta Idol-deltagarna Erik Segerstedt (Idol 2006), Mattias Andréasson (Idol 2007) och Danny Saucedo (Idol 2006). E.M.D. släppte sin första singel med coverlåten All for Love de...

Av P0RRiS - 10 oktober 2009 23:12

Detta är väl en låt de flesta har hört antar jag? :) Klart en gammal 80-tals klassiker som nästan alltid fastnar på huvudet efter man hört den. En känd cover på den är Children of Bodoms. Nu har ni orginalet framför er nu, oroa er inte ...

Av P0RRiS - 9 oktober 2009 22:45


   Kiss har tydligen släppt en ny skiva, "Sonic Boom". Vilket jag aldrig hade fått reda på om jag inte sett det på Spotify. Så Kiss är back on track igen kan man säga då? För jag trodde personligen inte att man skulle få höra mer från dem. De enda lå...

Av P0RRiS - 8 oktober 2009 21:54

Är riktigt trött nu, ska ha prov imorgon och kan inte krypa till sängen än. Så det får bli månadens Lyrics idag. ._.   She work it girl, she work the poleShe break it down, she take it lowShe's fine as hell, she's about the doughDoing her thing r...

Av P0RRiS - 7 oktober 2009 19:37


   Dålig kvalité på bilden kanske men ja ja, det är min Spotifylista i alla fall. Och det är just Spotify dagens inlägg kommer handla om. :)Spotify kan vara svårt att få då man kan behöva "invites" alltså att man blir inbjuden. Det finns folk som del...

Presentation


Hej o Hopp!
Min Musikblogg,
Jag bestämmer vad ni ska få läsa här.
Men efter ett tag, kan ni själva leta upp vad ni vill läsa om. Ha det så trevlans så länge. (:

Omröstning

Vill ni kunna bestämma vad jag ska skriva om ca. en gång i veckan? (:
 Ja det vore kul!
 Nej du får själv bestämma!
 Kanske beror nog på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards